sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η αποκάλυψη του Ιωάννη: Ο Παπαπέτρου βρήκε τον εαυτό του και ανεβάζει επίπεδο τον Παναθηναϊκό!

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου βρήκε την κατάλληλη στιγμή ώστε να επανέλθει στα γνωστά του στάνταρ και το sport-fm.gr την κομβική του παρουσία στη σειρά με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Όταν το καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός AKTOR έκανε μεταγραφικό all-in ανακοινώνοντας τη μία σπουδαία κίνηση μετά την άλλη, λίγοι φίλοι της ομάδας ενθουσιάστηκαν στο άκουσμα της απόκτησης του Ιωάννη Παπαπέτρου.

Ο Έλληνας διεθνής προερχόταν από μία μέτρια σεζόν με την Παρτίζαν, όπου είχε κυρίως βοηθητικό ρόλο στο σύνολο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, βλέποντας τα νούμερα που είχε στην Ευρωλίγκα κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας με τα πράσινα να πέφτουν αισθητά.

Ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε η σεζόν για τον «Παπ» ήταν πράγματι αρνητικός. Από πολύ νωρίς, αντιμετώπισε έναν σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο, ο οποίος μάλιστα τον ανάγκασε να περάσει την πόρτα του χειρουργείου. Ακόμη και όταν επέστρεψε, ωστόσο, ήταν φανερά εκτός ρυθμού, ενώ ο Εργκίν Αταμάν δεν του έδωσε πολλές ευκαιρίες να ανεβάσει στροφές, τουλάχιστον στη Regular Season της Ευρωλίγκας.

Όλα αυτά άλλαξαν, όμως, στη σειρά playoffs με τη Μακάμπι. Η φύση των αγώνων αυτών έκανε επιτακτική για τον Τούρκο τεχνικό τη χρησιμοποιήση του Παπαπέτρου, και ο τελευταίος δεν τον απογοήτευσε, αφού διανύει την καλύτερη περίοδο φορμαρίσματος τις τελευταίες δύο σεζόν και είναι κομβικός στην προσπάθεια των «πρασίνων» να περάσουν στο Final Four.

H «εξαφάνιση» του Κόλσον


Παναθηναϊκός: Ο Παπαπέτρου βρήκε τον εαυτό του και τον ανεβάζει επίπεδο

Ένα από τα βασικά στοιχεία που έχει προσφέρει ο Ιωάννης Παπαπέτρου στον Παναθηναϊκό ΑΚΤΟR κατά τη διάρκεια των playoffs με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, είναι η σκληράδα και το μέγεθος στην άμυνα. Ο Έλληνας φόργουορντ είναι elite στα μετόπισθεν και πολύ ικανός στο physical game, κάτι που λείπει από το «τριφύλλι» στη σειρά.

Στο πρώτο παιχνίδι του ΟΑΚΑ, ο «Παπ» έπαιξε λιγότερα από 3 λεπτά, κάτι που υπήρξε καθοριστικό στην εξέλιξη της αναμέτρησης. Το «κοντό» σχήμα του Εργκίν Αταμάν, με τον Μάριους Γκριγκόνις στη θέση «3», δεν βοήθησε καθόλου τον Παναθηναϊκό AKTOR, καθώς ο (σχετικά soft) Λιθουανός βρισκόταν μόνιμα σε mismatch με τον ψηλότερο και πιο αθλητικό Μπόνζι Κόλσον, κάτι που έγειρε την «πλάστιγγα» υπέρ της Μακάμπι.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο Game 1, φόργουορντ των Ισραηλινών έκανε το καλύτερό του (μέχρι στιγμής) παιχνίδι στη σειρά, μετρώντας 18 πόντους με 3/4 τρίποντα και έχοντας θετική επίδραση στην απόδοση της ομάδας του, η οποία ήταν +4 με αυτόν στο παρκέ. Ήταν φανερό σε όλους πως κάτι έπρεπε να αλλάξει, πόσω μάλλον στον Αταμάν.

Πράγματι, στο Game 2, ο έμπειρος προπονητής έβαλε στην «άκρη» προσωρινά τον Γκριγκόνις, και επιστράτευσε για 28 ολόκληρα λεπτά τον Ιωάννη Παπαπέτρου. Ο πρώην αρχηγός της ομάδας τον δικαίωσε, αφού υπήρξε καθοριστικός στον περιορισμό του ασταμάτητου στο πρώτο ματς Κόλσον. Τα νούμερα λένε σε αυτή την περίπτωση την αλήθεια, αφού ο τελευταίος τα «έσπασε», έμεινε στους 6 πόντους, και η Μακάμπι ήταν -12 με αυτόν στο παρκέ.

Μπορεί κάποιος να πει πως αυτό συνέβη τυχαία στο δεύτερο ματς, όμως αυτό που σίγουρα δεν αποτελεί σύμπτωση, είναι το γεγονός πως ο Κόλσον είχε αρνητική επίδραση στο παιχνίδι της ομάδας του και στα δύο ματς του Βελιγραδίου (-4 και -9), παρά το γεγονός πως κατάφερε να πετύχει διψήφιο αριθμό πόντων σε αμφότερα. Με άλλα λόγια, ο Παπαπέτρου κατάφερε να του «χαλάσει» το παιχνίδι.

Κομβικός και στην επίθεση


Παναθηναϊκός: Ο Παπαπέτρου βρήκε τον εαυτό του και τον ανεβάζει επίπεδο

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο Παπαπέτρου έχει καταφέρει στα παιχνίδια με την «ομάδα του λαού» να παίξει καταπληκτικά και στην επίθεση. Η ικανότητά του στα μετόπισθεν είναι ούτως ή άλλως γνωστή και δεδομένη εδώ και χρόνια, ωστόσο πολλές φορές δυσκολεύεται να είναι αποδοτικός στο σκοράρισμα, κάτι που σίγουρα δεν ισχύει στα ματς με τους Ισραηλινούς.

Πράγματι, στους τρεις αγώνες της σειράς που έχει μείνει γι' αρκετή ώρα στο παρκέ, ο έμπειρος φόργουορντ μετράει 13,3 πόντους κατά μέσο όρο, σουτάροντας μάλιστα με το καταπληκτικό 69% στα τρίποντα, αφού έχει ευστοχήσει στις 9 από τις 13 προσπάθειές του πίσω από τη γραμμή των 6,75μ. Πέτυχε, μάλιστα, το πιο κομβικό σουτ της σειράς, όταν μείωσε σε 82-78 περίπου 6 λεπτά πριν το τέλος του Game 4, όταν έμοιαζε πως η Μακάμπι θα ξέφευγε.

Αυτό που πραγματικά εντυπωσιάζει είναι ότι ο Παπαπέτρου ευστόχησε μόλις 3 φορές από μακριά στα 9 παιχνίδια που αγωνίστηκε στη Regular Season, ενώ πρόλαβε να σκοράρει 9 φορές από μακριά μέσα στα τελευταία τρία ματς στη σειρά με τη Μακάμπι. Αυτό αναδεικνύει πως ανακτά σιγά σιγά τη χαμένη του αυτοπεποίθηση, αλλά και ότι έχει βρει πλέον έναν ενεργό ρόλο στο ροτέισον του Αταμάν.

Η εξαιρετικά θετική του επίδραση στο παιχνίδι του «τριφυλλιού», μάλιστα, φαίνεται και από το γεγονός πως είχε θετικό δείκτη στο +/- ακόμη και στο ματς που ο Παναθηναϊκός AKTOR ηττήθηκε. Για του λόγου το αληθές, είχε το απίστευτο +23 στο Game 2, ενώ είχε +9 στο Game 3, το οποίο κέρδισε η Μακάμπι, αλλά και +14 στο Game 4 του Βελιγραδίου, όντας ο δεύτερος καλύτερος στον συγκεκριμένο δείκτη μετά τον Κώστα Σλούκα. Συνολικά, σε αυτά τα τρία ματς, το κοντέρ γράφει +46, νούμερο που αποτελεί το κορυφαίο στους «πράσινους» στο ίδιο διάστημα.

Αξίζει, φυσικά, να σημειωθεί, πως όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Ο Ιωάννης Παπαπέτρου δεν είναι ένας οποιοσδήποτε παίκτης, ούτε τον αντιπροσωπεύει η σχεδόν μηδαμινή παρουσία που είχε στο σύνολο του Αταμάν. Ίσα ίσα, πρόκειται για έναν διεθνή αθλητή που πριν λίγα χρόνια ήταν ο κορυφαίος παίκτης και αρχηγός στον Παναθηναϊκό ΑΚΤΟR. Η εμπειρία του και η ικανότητά του να βοηθάει την εκάστοτε ομάδα του με διάφορους τρόπους είναι αυταπόδεικτη, και το γεγονός πως φορμαρίστηκε σε αυτό το σημείο της σεζόν μπορεί να αποβεί καθοριστικό για το που θα φτάσει ο «εξάστερος».

«Νιώθω πολύ καλά, όπως έχω ξαναπεί, έκανα πολλή προσπάθεια και διένυσα μεγάλη απόσταση σε μικρό χρονικό διάστημα για να επανέλθω εκεί που ξέρω ότι μπορώ να είμαι, σε μία καλή κατάσταση. Είμαι χαρούμενος που βοηθάω την ομάδα, που είμαι εδώ και είμαι ενεργός», είπε ο ίδιος στο sport-fm.gr.

Το βασικότερο, άλλωστε, και για τον Παπαπέτρου, και για τους «πράσινους», αλλά και για την Εθνική ομάδα, είναι πως δεν άφησε την ατυχία αλλά και την αρνητική ψυχολογία των δύο τελευταίων σεζόν να τον «ρίξουν», αλλά αντίθετα βγήκε κερδισμένος πνευματικά και παίζει πλέον καλύτερα από ποτέ. Έστω και από... ανάγκη λόγω του ματσαρίσματος με τη Μακάμπι, ο «Παπ» επέστρεψε για τα καλά, και πλέον είναι έτοιμος να παίξει στο πρώτο του Final Four με τη φανέλα του Παναθηναϊκού AKTOR, αρκεί να πάνε όλα καλά την ερχόμενη Τρίτη (07/05)...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x